Amalan ibubapa semasa anak sedang tidur

ANAK-ANAK ADALAH AMANAH ALLAH kepada ibubapa. Sebagai ibubapa, sudah tentu kita mahukan anak-anak yang soleh dan solehah, kerana HANYA ANAK-ANAK YANG SOLEH DAN SOLEHAH sahaja yang mampu berdoa kepada Allah untuk kedua-dua ibubapanya, apabila ibubapanya telah meninggal dunia. Oleh itu, sebagai ibubapa eloklah kita cuba lakukan perkara-perkara berikut kepada anak-anak :

►Setiap malam apabila anak tidur hendaklah kita wiridkan ‘Ya Latif’ ke ubun-ubun kepalanya sebanyak yang mungkin atau 100 kali.

►Membaca Surah al Fatihah 1 kali, Alam Nasyrah 1 kali ; Berbisiklah ditelinga anak dengan lembut dan perlahan-lahan ketika dia sedang tidur dengan menyeru kepada nama penuhnya…. Bisikan tersebut hendaklah berupa nasihat, pujian dan perasaan kasih sayang, kerana sesungguhnya percakapan kita kepada anak yang sedang tidur itu sangatlah berkesan kepada jiwa dan rohnya.

►Ayah dan ibu juga hendaklah selalu menyapu air lebihan wuduk yang ada pada mereka, misalnya air yang masih basah di tangan, ke muka dan ubun-ubun anak.

Insyaallah, dengan izin Allah, anak-anak akan menjadi anak-anak yang taat kepada Allah Subhanahu wata’ala dan kepada kedua-dua ibubapanya.

Advertisements

About zainura66

Pencinta Alam Semesta
This entry was posted in Rohani. Bookmark the permalink.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s