Petua hilangkan hanyir ikan

Korang biasa tak hilangkan hanyir pada ikan? Biasa kan?

Dan biasanya kita guna yang orang lama buat la kan. Lebih proven kesan dia.

Letak gandum, letak limau, letak cuka, letak garam kasar. Betul kan? Rasa ikan lepas masak pom best rasanya berbanding basuh kosong je.

Ada satu cara lagi tau, cara orang lama gak, tapi makin pupus kot sebab cara ni kalau takde pokok jambu,memang tak buat laa rasanya. Hehe.

Tapi yang ada tanam pokok jambu Kat rumah dan senang nak dapat tu elok laa guna cara nih.

Ambil beberapa helai daun jambu, ikut korang lah, tengok ikan banyak mana, kalau 4 5 ekor jangan lah korang ambil satu dahan besor daun tuh. Haha. So padan padan la k.

Pastu korang ramas laa daun tu dalam air, then rendam korang punya ikan. Macam biasa, buat cam korang rendam macam petua petua lain gak. Gosok gosok basuh basuh ikan dah setel.

Bahan semulajadi, tak perlu bayar kalau pokok sendiri. Lebih jimat dan sangat bermanfaat.

Soo korang yang a ada pokok jambu tuh, jangan sia sia kan pokok tu k. Boleh gitau jiran jiran manfaat dia. Korang pom dapat pahala gak sudi sedekah daun untuk cuci ikan. Hehe.

Okk. Selamat mencuba.

Diizinkan sharee untuk korang yang nak share.

-Husna Azlan-

Slimming Consultant

๐Ÿ’šSpread Love๐Ÿ’š

About zainura66

Pencinta Alam Semesta
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s